COUNT FOR DEMOCRACY ON JUNE 9TH AT THE MUNICIPAL, MINORITY AND EUROPEAN PARLIAMENTARY ELECTIONS!

Since the 1990s, governments and political leaders have done very little to get Hungarian citizens to understand the importance of their civic duty and shared responsibility that forms the basis of any functioning democracy. Let’s protect the integrity of the June 9th elections together!

Keress rá, hogy melyik választáson, melyik jelöltnek vagy jelölő szervezetnek szeretnél számolni!

Miért fontos, hogy felkészülten számolj és jól informáltan szavazz?

E-learning

Get trained and obtain a certificate!

Our nonpartisan civil organization, Unhack Democracy launched the Count for democracy! kampányt, hogy tájékoztassunk minden magyar választópolgárt arról, hogy mit tudunk tenni közösen annak érdekében, hogy megvédjük a választások tisztaságát és segítsük a szavazatszámlálók felkészítését.

Miért fontos, hogy felkészülten számolj és jól informáltan szavazz?

Először fordul elő, hogy három választást tartunk egyetlen napon: június 9-én a helyi és a nemzetiségi önkormányzati, valamint az európai parlamenti választáson lehet szavazni. Egyes településeken és fővárosi kerületekben rendkívül szoros versenyre lehet számítani az önkormányzati választásokon.

Tájékozódj, hogy hogyan válnak a szavazataid mandátummá és milyen szavazólapokat kapsz! Nézd meg a Political Capital kisfilmjét!

KIKRE SZAVAZUNK JÚNIUS 9-ÉN?

BUDAPESTEN

1. főpolgármesterre
2. polgármesterre
3. BP-i közgyűlés képviselői listára
4. egyéni választókerületi képviselőre
5. európai parlamenti képviselői listára
6. nemzetiségi önkormányzati képviselőre
(ha szerepelsz a nemzetiségi listán)

MEGYEI JOGÚ VÁROSOKBAN

1. polgármesterre
2. egyéni választókerületi képviselőre
3. európai parlamenti képviselői listára
4. nemzetiségi önkormányzati képviselőre
(ha szerepelsz a nemzetiségi listán)

10 000 FŐNÉL NAGYOBB TELEPÜLÉSEKEN
(kivéve a megyei jogú városokat)


1. polgármesterre
2. megyei listára
3. egyéni választókerületi képviselőre
4. európai parlamenti képviselői listára
5. nemzetiségi önkormányzati képviselőre
(ha szerepelsz a nemzetiségi listán)

10 000 FŐNÉL KISEBB TELEPÜLÉSEKEN

1. polgármesterre
2. megyei listára
3. képviselőtestületi tagra
4. európai parlamenti képviselői listára
5. nemzetiségi önkormányzati képviselőre
(ha szerepelsz a nemzetiségi listán)

Lehet-e szavazni átjelentkezéssel az önkormányzati választásokon?
Nem tudsz, kivétel, ha a választás kitűzését, tehát 2024. március 12-t megelőzően 30 nappal a lakcímkártyán is szereplő tartózkodási helyed van.
Lehet-e szavazni átjelentkezéssel az európai parlamenti választáson?
Igen, belföldön, illetve külföldön is. Az átjelentkezésre irányuló kérelmedet legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik napon kell igényelned a www.valasztas.hu.

Keress rá, hogy melyik választáson, melyik jelöltnek vagy jelölő szervezetnek szeretnél számolni!

Helyi önkormányzati választások

Nemzetiségi önkormányzati választások

Európai parlamenti választás

Mindhárom választáson csak azok a szervezetek, független jelöltek delegálhatnak szavazatszámlálónak, akik ezeken indulnak.

Jelentkezési határidő: május 31. 16:00

Nem szeretnél közvetlenül a pártoknál jelentkezni? Keresd az EP választáson közvetítőként működő 20K mozgalmat!

Jelentkezési határidő: május 24.

Would you like to ensure the integrity of the elections outside of the polling stations?

Az EBESZ felé vállalt kötelezettségek ellenére Magyarországon a rendszerváltás óta nem teszik lehetővé a jogszabályok az állampolgári választási megfigyelést. Ezért nincs például a szavazóhelyiségben civil kontroll. Ha viszont választópolgárként az utcán szeretnéd monitorozni a választásokat, ennek módszertanához ad segítséget a Tiszta Szavazás.

What to do if you notice any instance of violation of the law during the campaign or on the day of the elections, in or outside the polling station?

Please contact TASZ (HCLU), who can help you to file your complaint!

What you should know about working at a polling station

1. Külön kell jelentkezni szavazatszámlálónak a helyi önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választásokra?

Igen, külön kell jelentkezni, de ha egy pártnak van európai parlamenti listája és mondjuk polgármester-jelöltje is egy településen, akkor csak az egyik jogcímen delegálhat szavazatszámláló bizottsági tagot. Ez annyit jelent, hogy nem küldhet a párt 2×2 főt, ha két különböző jogcímen is jelen vannak a településen, csak kettőt.

2. Tudsz-e szavazni átjelentkezéssel az európai parlamenti választáson, ha nem abban az egyéni választókerületben számolsz, mint ahol laksz?
Igen, de ebben az esetben csak átjelentkezéssel tudsz ott szavazni, ahol számolsz! Az átjelentkezésre irányuló kérelmedet legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik napon kell igényelned a www.valasztas.hu.
3. Tudsz-e szavazni átjelentkezéssel, ha nem abban az egyéni választókerületben számolsz, mint ahol laksz a helyi és a nemzetiségi önkormányzati választásokon?
Nem tudsz, kivétel ha a választás kitűzését, tehát 2024. március 12-t megelőzően 30 nappal a lakcímkártyán is szereplő tartózkodási helyed van.
4. Milyen adminisztrációs feladatokkal jár a jelentkezés?

1. Get in touch with your chosen party or independent candidate.

2. A jelentkezésed után a Téged delegáló szervezet, párt vagy független jelölt keresni fog, hogy eredetiben aláírva küldd vissza neki az összeférhetetlenségi nyilatkozatot.

3. The polling station commission (PSC) members have to take an oath in person at least two days prior to the elections at the local government where they are delegated to count. This is when the brief training organized by the local election office also takes place, but this is by no means enough to become professionally prepared for the job.

5. Miért fontos a szavazatszámláló munkája?
The polling station committee (PSC) members are those who are responsible for the legality and integrity of the election. It is up to them to make sure that the results of the election indeed reflect the voters’ free will.
6. Kikből áll a szavazatszámláló bizottság?
A szavazatszámláló bizottság a jelölő szervezetek, illetve pártok és független jelöltek delegáltjaiból masnéven megbízottjaiból, illetve az önkormányzat által választott tagokból áll.
7. Mi a különbség az önkormányzati választott és a pártdelegált között?

According to the law the local government designates and party delegates have the same rights and obligations, with only one difference: the party delegated members do not receive an honorary fee, whereas the appointed members do.

The PSC members appointed by the local governments can only be local residents and they cannot be related to any of the candidates on the ballot.

The party delegated PSC members can count anywhere, independently from where they live; furthermore, they can also be related to anyone on the ballot.

8. Ki lehet szavazatszámláló?

Bármelyik választópolgár lehet szavazatszámláló a helyi önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, aki lakcímmel rendelkezik és benne van a központi névjegyzékben. Nem kell magyar állampolgárnak lennie, de minden magyar, a választásra jogosult állampolgár jelentkezhet szavazatszámlálónak.

Vannak azonban korlátozások.

The president of Hungary, members of the Parliament, Vice Mayors, notaries, members of other election commission, members of the election office, professional and contractual members of the military or candidates cannot be members or the polling station commission.

Ezen felül az SZSZB önkormányzati választott tagja nem lehet:

a) a member of a party,

b) a member of an organization with a candidate in the electoral district,

c) a relative of a candidate competing in the district,

d) any person who is in a contractual relationship with a governmental body or other public organization with power over the electoral district, with the exception of public servants.

9. Lehet-e valaki delegáló jelölő szervezet szervezet, párt vagy jelölt nélkül a szavazatszámláló bizottság tagja?
Nem. A jelenlegi szabályozás szerint csak a jelölő szervezeteken, illetve pártokon és a független jelölteken keresztül lehet valaki szavazatszámláló. Ezen kívül önkormányzati választottként az önkormányzaton keresztül is számlálhatsz szavazatot.
10. Miként tudsz a szavazatszámláló bizottsági munkára a leghatékonyabban felkészülni?
You can most effectively prepare by completing the e-learning training developed by Unhack Democracy, which prepares you for polling station work through practical examples, sample tasks, and visualizations.
11. A szavazatszámláló bizottság tagjai választási megfigyelők?
No, but it is extremely important that the members of the polling station committee respectfully observe each other’s work.
12. Mennyi elfoglaltságot jelent a szavazatszámlálás?
A szavazatszámlálás egy hosszú és fárasztó, legalább 16 órás munkanapot jelent, hiszen a szavazóhelyiségbe legkésőbb hajnali 5:15-kor kell megérkezni, és legkorábban késő este 21-22 órakor ér véget a szavazatok megszámlálása.
13. Jár-e honorárium a munkádért?
If you are appointed by the local government to be a member of the poll station committee, then you will receive an honorary fee. Members delegated by the parties and independent candidates, however, will not receive any payment.
14. Mit kell tenni ahhoz, hogy a választás utáni nap a munkáltatótól fizetett szabadnapot kapj?
Let your employer know that you will be a poll worker, and ask them to request the wage and benefits reimbursement from the local election office within five days of the elections.
15. Mit jelent, hogy szavazatszámlálóként hivatalos személy vagy?
Mint hivatalos személy, köteles vagy a tudomásodra jutott, a választás tisztaságát és törvényes lebonyolítását veszélyeztető eseményekről feljelentést tenni.

E-LEARNING

Get trained and receive a certificate!

2018 óta több mint 1400 szavazatszámláló beszámolóját gyűjtöttük össze. Az e-learning tananyagunk ezekből a vizsgálatokból használ gyakorlatias példákat, hogy felkészítsen Téged a szavazatszámlálásra. A tananyag minden választópolgár és delegáló szervezet, illetve jelölt részére díjmentesen elérhető.

Train with us and be the guardian of democracy!

VIDEO CAMPAIGN

In our Count for democracy! videókampányunkban – amelyet eredetileg a 2022-es országgyűlési választásokhoz indítottunk el – művészeket kértünk fel arra, hogy csatlakozzanak hozzánk, és együtt fogalmazzuk meg, hogy miért fontos megvédeni a választások tisztaságát.
“When we were reading these materials, along with the accounts that people, who worked as poll workers wrote, it became clear that it is quite heroic what they do, this is a very serious work, quite demanding.”(Viktor Bodó, director)

THANK YOU!

A special thanks to all the actors, who joined our cause and those professionals who contributed to this campaign with their volunteer work. Without our extended team’s heroic efforts we couldn’t have done this.
Please donate to help us reach as many people as possible!

Bank transfer

Unhack Democracy ASBL

Wise HUF account number:

1260 0016 1655 6483 0862 6282

Wise EUR account number:

BE57 9672 5139 2135 BIC/SWIFT:TRWIBEB1XXX

Külön köszönet a European Cultural Foundationnek a támogatásért!
„Mi ezt tényleg azért csináljuk, mert hiszünk abban, hogy lehet korrektül és tisztán dolgozni és lehet tisztán lefolytatni egy választást.”(Nagy Zsolt, színész)
Shopping Basket